Press kit

WE ARE - press kit

WE ARE is een (gratis) rondreizende stadswandeling/tentoonstelling van dierenportretten met een boodschap over dierenwelzijn. Onderstaande foto’s en tekst is beschikbaar voor persmateriaal. 

Waarom deze tentoonstelling?

WE ARE wil bezoekers op een leuke manier laten nadenken over de manier waarop wij met dieren omgaan. De tentoonstelling bestaat uit 16 frontaal getekende dierenportretten, die je recht in de ogen aankijken. Ieder portret heeft een QR-code, waarbij je een quiz, wist-je-dat’jes, plantaardige recepten, tips en andere leuke dingen vindt. Achter 8 van de 16 portretten staat een spoken word video, gemaakt door Kelly Verdonk. Met deze stem versterkt ze de ontmoeting met de dieren.

Een culinaire stadswandeling

De tentoonstelling nodigt je uit de stad op een andere manier te leren kennen. De 16 portretten zijn verspreid over de stad en te vinden bij diverse duurzame ondernemers*, zoals restaurants of winkels. Ook wordt in elke stad een evenement georganiseerd met sprekers, workshops, cursussen en eten. 

* De ondernemers die onderdeel zijn van de stadswandeling hebben allemaal een of meerdere vegan-friendly opties op de menukaart staan.  

Hoe de tentoonstelling tot stand kwam

Omdat Lonneke voor haar werk zo intensief bezig is met dieren en hen letterlijk dagelijks in de ogen kijkt, kon het niet anders dan dat er ooit een expositie over dierenwelzijn zou komen. Maar als individuele kunstenaar leek dat haar onhaalbaar. “Omdat je samen nu eenmaal sterker staat, plaatste ik tijdens de lockdown een oproepje in de Facebook-groep voor Nederlandse veganisten: ‘Wie wil mij helpen om een rondreizende tentoonstelling te realiseren?’ Zo leerde ik Kelly Verdonk kennen die spoken word artist is, Emma Spannenberg reageerde ook: zij doet onze communicatie en heeft de website gemaakt. Aidan Houtkamp, die ook een portret voor de tentoonstelling maakte, leerde ik kennen via Instagram. Gezamenlijk kwamen we op het idee om een stadswandeling te organiseren: een reizende stadswandeling die twaalf maanden lang door Nederland trekt.”

Voorproefje op de tentoonstelling

De tentoonstelling kent verschillende dieren. Van bedreigde diersoorten als de neushoorn tot gedomesticeerde dieren als het varken. Van wilde dieren zoals de wilde bij en ex-proefdieren zoals Beagles. Uiteraard komt ook de pandemie voorbij met het Javaans Schubdier en Hoefijzerneusvleermuis, en de dolfijn als het gaat om bijvangst. Hieronder staat het portret van de koe. Scan de QR-code in voor de unieke pagina  met spoken word, een quiz en vele weetjes. 

Klik op of scan de QR-code voor gesproken woord over de koe. Namens alle koeien in de bio-industrie.

Eerste regels spoken word:

Toen ik dit gedicht schreef, wilde ik niet schrijven
dat de lucht zo blauw is
dat mijn koffie die ochtend zo verrukkelijk smaakte,
ondanks dat ik elke dag precies dezelfde gemaakt heb,
Ik wilde niet schrijven
over hoe ik dat ene restaurant maar bleef vergeten
niet vanwege het eten maar
vanwege de rafelige menukaarten
die onleesbaar waren gebleken […]

"Wat een mooi portret. Het is confronterend, maar ook tof hoe de kip je echt aankijkt tijdens het spreken."
Mila
Bezoeker Middelburg

meer info:

www.weare-tentoonstelling.nl 

Locaties - 2021

Middelburg // juni
Leiden // juli
Den Haag // augustus
Den Bosch // september
Maastricht // oktober
Utrecht // november
Nijmegen // december

Locaties - 2022

Amsterdam // januari
Leeuwarden // februari
Groningen // maart
Enschede // april
Deventer // mei
Zwolle // juni

Impressie

Contact

Heb je vragen of andere informatie nodig? Neem dan gerust contact met ons op.