We are a voice

Gesproken woord namens alle kippen in de bio-industrie

Play Video
1
Miljoen vleeskuikens per jaar (in nl)
17 %
meer "kip" per kip dan vroeger
1
weken zijn er nodig voor een plofkip
1 %
onnodig leed

Doe de Quiz: Hoeveel
weet jij over de kip?

0%
0 votes, 0 avg
15

Don’t be too chicken & take the quiz! Test je kennis over de legkip en de eierindustrie.

1 / 6

Bij het fokken van legkippen worden evenveel kipjes als haantjes geboren. Haantjes leggen geen eieren en zijn daarom zinloos voor de industrie. Ze zijn ook niet geschikt voor vlees, want ze zijn gefokt met als doel zo veel mogelijk eieren te leggen en worden daardoor niet zo groot als vleeskuikens. Daarom worden haantjes vrijwel gelijk nadat ze uit het ei zijn gekomen gedood.

Hoeveel kuikentjes sterven er per jaar in Nederland als gevolg van de eierindustrie?

2 / 6

Welke twee onderstaande feitjes zijn waar?

3 / 6

Wat gebeurt er (behalve bij biologische eieren) om te voorkomen dat kippen elkaar vanuit verveling of ruimtegebrek pikken en verwonden?

4 / 6

Wat is de pikorde?

5 / 6

De legkippen van vandaag stammen af van de bankivahoen (Gallus gallus). Door duizenden jaren fokken leggen hennen tegenwoordig veel meer eieren dan hun voorouders. Sommige hennen kunnen wel 300 eieren per jaar leggen.

Hoeveel eieren legde de voorouder van de legkip per jaar, voordat de mens het dier ging gebruiken en doorfokken?

6 / 6

Hennen worden in natuurlijke omstandigheden minstens 6 jaar oud. Hoe oud worden ze in de eierindustrie?

Your score is

The average score is 51%

0%

En, hoe ging dat? Maak een screenshot en laat het ons weten via Instagram! @weare_tentoonstelling

 

Wist je dat.... eieren heel gemakkelijk te vervangen zijn?

Vervang ei als bindmiddel in baksels

Wat goed werkt is gemalen lijnzaad met water. Voor één ei reken je één eetlepel gemalen lijnzaad en meng je dit met drie eetlepels water. Laat dit even staan en je krijgt een plakkerig en pudding-achtig papje dat perfect werkt als eivervanger in bijvoorbeeld taartdeeg. Super makkelijk en ook nog eens gezond.

Vervang ei als rijsmiddel in baksels

De combinatie van bakpoeder en (appelcider)azijn in cake werkt goed om bijvoorbeeld een cake te laten rijzen. Gebruik voor 1 cake één eetlepel azijn en één eetlepel bakpoeder.

Vervang ei als eiwitschuim

Eitwitschuim wordt vaak gebruikt om meringues mee te maken, maar wordt ook toegevoegd aan ander soort baksels of bijvoorbeeld aan chocolademousse of roomijs om het luchtig te maken.

Vaak wordt hiervoor dierlijk eiwit gebruikt, maar exact hetzelfde effect kan worden bereikt met plantaardig eiwit. Een perfecte vervanger hiervoor is ‘aquafaba‘, het vocht dat bij kikkererwten zit. Je kan hiervoor het beste het vocht van kikkererwten uit blik gebruiken, maar je kan het ook zelf maken door kikkererwten te koken.

Vervang ei bij je lunch of ontbijt

Met een blok tofu kun je meer dan je denkt. Er staan tal van recepten op het internet waarbij met tofu ‘scrambled eggs’ of eiersalade wordt gemaakt. Er zijn zelfs genoeg recepten te vinden waarbij met tofu gevulde eieren worden nagebootst!

The Team

Vragen? Stel ze aan ons team op Instagram.

Dit zeggen anderen over de tentoonstelling

"Verdrietig om te zien en horen hoeveel kippen er jaarlijks overlijden voordat ze het daglicht hebben gezien."
Adam
Bezoeker Middelburg
"Wat een mooi portret. Het is confronterend, maar ook tof hoe de kip je echt aankijkt tijdens het spreken."
Mila
Bezoeker Middelburg
"Ik ben een keer alleen geweest en nog een keer met mijn vrouw naar Jelles Lunchroom. De tweede keer waren we naar Warung Senang."
Martie
Bezoeker Middelburg

Schrijf net als anderen een review en
ontvang alle portretten en spoken words

zodat je er later thuis nog even rustig naar kunt kijken. Laat natuurlijk wel even je e-mailadres achter, want anders wordt het lastig je wat op te sturen. Wij kijken er naar uit iets van je te horen.    Ontdek elke maand nieuwe vegan plekken in Nederland

    Van juni 2021 tot juni 2022 reist onze tentoonstelling elke maand naar een andere stad. Met dezelfde portretten en spoken words, maar andere vegan en vegetarische locaties om te ontdekken. Zien we je daar weer?

    join the club

    Volg ons op Instagram